تاریخ امروزجدی ۲۷, ۱۴۰۳

ویلیام شکسپیر؛ و تاثیر آثار او بر جهان ادبیات

ویلیام شکسپیر را می‌شناسید؟ حتی اگر چیزی از او ندانید؛ اما احتمالا اسمش را شنیده‌اید. او نمایش‌نامه‌نویس و شاعر بود. اکنون در این مقاله از او بیشتر خواهید خواند و با ویلیام شکسپیر خلاق و خوش‌سخن بیشتر آشنا خواهید شد.

زندگینامه مختصر ویلیام شکسپیر:

چیزی در مورد سخن‌سرای آون شنیده‌اید؟ می‌گویند مردی بوده که از هر انگشتش استعدادی شگفت می‌باریده است. او نمایش‌نامه‌نویس، بازیگر و شاعر بوده است. مردی خوش‌سخن که در جایی کوچک واقع در استراتفورد انگلستان به نام آون چشم به جهان گشود. او در ۲۳ آوریل سال ۱۵۶۴ به دنیا آمد. اگرچه هنوز تاریخ دقیق تولد او مشخص نیست.
نام او ویلیام شکسپیر بود. مردی که به احتمال زیاد اسمش به گوش‌تان خورده است. او از مهارت بسیاری در نوشتن و سخن‌گفتن برخوردار بود. چنانکه در سال‌های جوانیش مردم شهر آون بخاطر قصه‌سرایی و سخنرانی‌های بی‌نظیرش به او لقب سخن‌سرای آون را داده بودند؛ و بعد‌ها بسیاری از ادیبان به او لقب بزرگترین نمایش‌نامه‌نویس تاریخ را نیز دادند. تا به امروز هیچکسی به اندازه او شهرتی چنین خیره‌کننده نداشته است. حتی در این دوران اگر از من بپرسید خواهم گفت‌:‌‌ کسی به پای او نخواهد رسید. چنانچه بن جانسون شاعر و نمایش‌نامه‌نویس معاصر شکسپیر، درمورد او چنین نوشته است:

ویلیام شکسپیر نویسنده‌ای برای تمام دوران‌ها بود؛ نه یک دوران!
ویلیام شکسپیر در کودکی شاد و بازیگوش بود؛ تاثیر کودکی شاد او در بزرگسالی و آثارش نیز دیده می‌شود. در طول تاریخ کسانی چون لئو تولستوی و چارلز دیکنز که نویسنده‌های بی‌نظیری بودند و یا شاعرانی چون دانته آلمانی و هومر یونانی با تمام شهرت و مقام‌شان هنوز به اندازه شکسپیر شناخته شده نیستند؛ و این دستاورد بزرگ و باعظمت زندگی سخن‌سرای آون است.
ویلیام شکسپیر فردی بود که طیف کاملی از احساسات انسانی را می‌توانست به راحتی در قالب کلمات در نمایش‌نامه‌ها و اشعارش بگنجاند؛ نه آنکه از چیزهای دور و مبهم بنویسد؛ بلکه در مورد یک انسان می‌توانست به وضوح حرف بزند. طوری که می‌توانی به راحتی شخصیت نمایش‌نامه‌هایش را درک کنی و بشناسی.
در مورد سطح تحصیلات ویلیام شکسپیر اطلاعات زیادی وجود ندارد. اما به این خاطر که در آن زمان استراتفورد دارای یک مدرسه گرامر با سطح بالا بود و درس‌خواندن در آن مکان رایگان بود اینطور به نظر می‌آید که ویلیام شکسپیر نیز از این موهبت استفاده درستی کرده است. ولی به احتمال زیاد او تحصیلات دانشگاهی نداشته است. در آن زمان تحصیلات بیشتر درمورد یادگیری لاتین، خواندن و نوشتن و طرز صحیح صحبت کردن بود.
اشعار او هنوز در مدارس خوانده می‌شود. سالانه اشعار او در مدارس معنی و ترجمه و به شاگردان آموزش داده می‌شوند. ویلیام شکسپیر برعلاوه اینکه شاعر ماندگاری بوده است، نمایش‌نامه‌نویس پرکاری نیز بوده و اکثر نمایش‌نامه‌هایش در تئاترهای معروف شهر اجرا شده است. او تنها نمایش‌نامه‌نویسی بوده که ۳۹ نمایش‌نامه، ۱۴۹ غزل و دو قصیده دارد. او پرکارترین نمایش‌نامه‌نویس جهان شناخته می‌شود.

درمورد زندگی شخصی او نیز چنین گفته شد. او در هجده سالگی با دختری به نام آن هتوی ازدواج کرد و تا پایان عمر با او زندگی کرد. درمورد اینکه در چه سالی و در چه روزی ویلیام شکسپیر با آن هتوی ازدواج کرده است اطلاعات دقیقی وجود ندارد.

تاثیر آثار ویلیام شکسپیر بر جهان ادبیات:

جهان ادبیات همانطور که با گوته و دانته و لئو تولستوی و کافکا و معروفی و صادقی و زریاب باری به خود لرزید و تحول پیدا کرد؛ با ویلیام شکسپیر نیز تحولی بزرگ در ادبیات به وجود آمد.
او اهل موشکافی احساسات انسانی بود. مردی که می‌دانست چطور یک انسان را ساده و با قلمی آسان و رسا توصیف کند. او طوری اشک ریختن شخصیتش را می‌نوشت که می‌توانستی بدانی در آن لحظه؛ شخصیت نمایشنامه‌اش تا چه اندازه غمگین است. ویلیام شکسپیر با سبک خاص و راحت و موشکافانه‌اش در جهان ادبیات تحولی ایجاد کرد. این تحول تا امروز نیز در ادبیات مدرن دیده می‌شود. او به مردم چنین یاد داد که نیاز نیست درمورد احساسات‌شان پیچیده سخن بگویند تا آن را فهمید؛ بلکه می‌شود به آسانی و بدون ابهام از آنها حرف زد تا دیگران بفهمند و درک کنند.
در قرون وسطی علم و دانش اهمیت چندانی نداشت و انسان تنها با تجربیات خویش از زندگی به زیستن ادامه می‌داد. اما در دوران رنسانس علم و دانش به پدیده‌ای لازم و حتمی تبدیل شد و جهان به یکباره باید حجم بالایی از علم و دانش را می‌پذیرفت و می‌آموخت. ویلیام شکسپیر نیز در آن دوران زندگی می‌کرد. در دوران پسامدرن که دنیا دست‌خوش تحولی عظیم بود. همه چیز داشت به آرامی شکل می‌گرفت. دنیا به دو نظام سرمایه‌داری و برده‌داری تقسیم می‌شد. مردم از سراسر دنیا به انگلستان سفر می‌کردند. دورانی بود که سیاه‌پوستان و سفیدپوستان برابر به حساب نمی‌آمدند. و سرمایه‌داران اجازه حکومت بر جان فقیران را داشتند. ویلیام شکسپیر در چنین جهانی لازم دید بنویسد و مردم را از ظلم‌های جاری در جهان و رفتار مناسب در مقابل خشم و نابرابری آگاه کند.
جمله “بودن یا نبودن؛ مسئله این است” را شنیده‌اید؟ این در نمایش‌نامه هملت اثری از شکسپیر نوشته شده است. این جمله به عمل‌گرایی یا عمل نکردن بر می‌گردد. اینکه اثری از خود بر جای بگذاری یا بدون هیچ چشم داشتی از جهان عبور کنی. جمله بودن یا نبودن مسئله این است به ماندن نقشی از انسان بر روی زمین اشاره دارد.
اولین اشاره به شکسپیر در تئاتر لندن در سال ۱۵۹۲ میلادی است. اینکه او قبل از آن به چه کارهایی پرداخته بوده است معلوم نیست. شاید برای همین شکسپیر بر روی بودن یا نبودن پافشاری کرده است.
یکی از همکاران شکسپیر در جزوه‌ای که در کنار تخت او یافته‌اند قبل از مرگ جملاتی برای او نوشته بود. او رابرت گرین بود؛ مردی که شکسپیر را اینطور به باد تمسخر گرفته بود: یک کلاغ تازه‌کار وجود دارد که خود را به پرهای ما آراسته است. او با قلب یک ببر که آن را در اختفای بازیگران پیچیده است، فرض می‌کند که می‌تواند بهترین باشد. اگرچه بعدها در مقدمه کتاب رابرت گرین جمله‌ای برای عذرخواهی از ویلیام شکپیر توسط شخصی از نزدیکان رابرت گرین نوشته شد اما رابرت هیچگاه نتوانست از او عذرخواهی کند.
این جمله نشان می‌دهد که او در آن زمان نیز کارهای بزرگی انجام داده است. کارهای بزرگ و با اهمیتی که توانسته بود خشم دشمنانش را به همراه داشته باشد.
در زمان رنسانس اگرچه مردم عادی هیچ علاقه‌ای به تئاتر نشان نمی‌دادند اما اشراف هنر ویلیام شکسپیر را زنده نگهداشتن و حامیان و دوستان خوبی از اشراف در میان طرفداران ویلیام شکسپیر وجود داشت.
ویلیام شکسپیر از عشق، جنگ، جبران، قصاص، ظلم و مهربانی می‌نوشت. در جهانی که پر از تضاد بود آثار او آینه خوبی برای دیدن جهان آن زمان است. آینه‌ای که تا به امروز هم می‌شود رو به روی آن ایستاد و نواقص انسانی را دید.
کتاب‌های شکسپیر درمورد نواقص جهان انسان و در مورد نواقص رفتاری و گفتاری انسان‌ها بحث می‌کرد. مخلوطی از حقیقت و تخیل او که به آثاری شگفت ختم می‌شد. ویلیام شکسپیر مردی که ابتدا به سخن‌سرای آون و در نهایت به نمایش‌نامه‌نویسی برای تمام جهان بدل شد، بعد از نوشتن آثاری حیرت‌انگیز در بیست و سوم آوریل سال ۱۶۱۶ میلادی، مصادف با چهارم اردیبهشت ۹۹۵ هجری شمسی، چشم از جهان فرو بست. او نیز مثل تمام ما نمی‌دانست قرار است چه تحول عظیمی در جهان ایجاد کند. ویلیام شکسپیر جهان ادبیات را باری دیگر زیباتر ساخت.

نام برخی از بهترین آثار او:

• رام کردن زن سرکش (The Taming of the Shrew)، در سال ۱۵۹۴
• کمدی اشتباهات (The Comedy of Errors)، در سال ۱۵۹۴
• ریچارد سوم (Richard III)، در سال ۱۵۹۷
• رومئو و ژولیت (Romeo and Juliet)، در سال ۱۵۹۷
• دو نجیب‌زاده ورونا (The Two Gentlemen of Verona)، در سال ۱۵۹۸
• تراژدی قیصر ژولیوس سزار (Tragedy of Julius Caesar)، در سال ۱۵۹۹
• هرطور میل شما است (As You Like It)، سال ۱۵۹۹

• رویای شب نیمه تابستان (A Midsummer Night’s Dream)، در سال ۱۶۰۰
• تاجر ونیزی (Merchant of Venice)، در سال ۱۶۰۰
• رام کردن زن سرکش (The Taming of the Shrew)، در سال ۱۵۹۴
• کمدی اشتباهات (The Comedy of Errors)، در سال ۱۵۹۴
• ریچارد سوم (Richard III)، در سال ۱۵۹۷
• رومئو و ژولیت (Romeo and Juliet)، در سال ۱۵۹۷
• دو نجیب‌زاده ورونا (The Two Gentlemen of Verona)، در سال ۱۵۹۸
• تراژدی قیصر ژولیوس سزار (Tragedy of Julius Caesar)، در سال ۱۵۹۹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *