تاریخ امروزقوس ۲۱, ۱۴۰۳

نگاهی به حاکمیت سه‌ ساله امارت اسلامی در افغانستان

امارت اسلامی افغانستان سه سال پیش از امروز در ۲۴ اسد سال ۱۴۰۰ توانست با شکست نظام جمهوریت قدرت را به دست گیرد و بر جغرافیای افغانستان حاکم شود.

در این سه سال، امارت اسلامی توانست با وجود مشکلات داخلی و تحریم‌های بین‌المللی مقاومت کند و به پیشرفت‌هایی در قسمت دولت‌داری و تأمین روابط دیپلوماتیک با کشورها دست یابد.

با این حال، در این مدت امارت اسلامی در قسمت دست یافتن به مشروعیت جهانی ناتوان باقی ماند و نتوانست منحیث یک دولت مشروع جایگاه بین‌المللی خود را به دست بیاورد.

در جریان سه سال گذشته، روابط دولت سرپرست با کشورهای مختلف منطقه و جهان رو به پیشرفت بود و کشورهای زیادی یکی پی‌ دیگر سفارت خانه‌های افغانستان را به دیپلوماتان امارت اسلامی واگذار کردند. همسایه‌های افغانستان به جز از تاجیکستان همه دیپلوماتان امارت اسلامی را پذیرفتند.

در این مدت، چین منحیث نخستین کشور سفیر رسمی امارت اسلامی را در بیجنگ پذیرفت.

از سویی هم، قزاقستان پس از تعامل با حکومت سرپرست، امارت اسلامی را از فهرست گروه‌های تروریستی خود حذف کرد.

در همین حال، کابینه امارت اسلامی در سه سال گذشته به‌گونه‌ سرپرست باقی ماند. در کنار آن، امارت اسلامی با وجود پیشرفت‌های دیپلوماتیک‌ در روابط اش با کشورها از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشد.

افزون بر آن، تحریم‌های بین‌المللی مشمول ممنوعیت سفر مقام‌های امارت اسلامی و تعزیرات بانکی پا برجا ماند و نیز کرسی افغانستان در سازمان ملل در اختیار نماینده امارت اسلامی قرار داده نشده است.

با این حال، امارت اسلامی سه سال گذشته را پُردستاورد می‌داند و تآکید می‌کند که با وجود فشارهای جهانی حکومت سرپرست توانسته با مشکلات مقابله کند و در عرصه‌های مختلف به موفقیت‌های دست یابد.

سخنگوی امارت اسلامی همچنان در بحث به رسمیت شناسی دولت سرپرست گفته است که کشورهای زیادی عملاً با نظام حاکم تعاملات رسمی دارند و این خود بیانگر به رسمیت شناختن امارت اسلامی است.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی گفته است: «با چین، منطقه، همسایه‌ها و کشورهای اسلامی در تعامل رسمی هستیم. حدوداً چهل کشور با افغانستان تعاملات رسمی دارند، سفارتخانه، قونسولگری، خدمات قونسولی انجام می‌دهند، اگر این را اعلان نکردند، گپ جدا است.»

در این سه سال مطابق فرمان عفو عمومی رهبر امارت اسلامی، دعوت از شخصیت‌های سیاسی و مقام‌های دولت پیشین که پس از سقوط نظام جمهورت کشور را ترک کرده بودند برای بازگشت به افغانستان نیز ادامه داشت و در این مدت، صدها تن مشمول کادرهای علمی، شخصیت‌های سیاسی و مقامات دولت پیشین از طریق کمیسیون تماس با شخصیت‌ها به کشور برگشتند.

از سوی دیگر، رهبر امارت اسلامی در سخنرانی‌های خود در سه سال گذشته همواره تأکید بر تحکیم نظام اسلامی کرد و هشدار داد که به هیچ فشاری در این راستا تن نخواهند داد. او در سخنان اخیر خود همچنان از اعضای امارت اسلامی خواست که متحد بمانند و از اختلافات و تفرقه دوری نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *